Csapatépítés blog 2.rész
Írta: Csapatépítő blogger   

szek Sokunknak elég rémisztő kinyílni ennyi ember előtt - saját magunkról beszélni vagy egy hozzánk nem illő szituációt eljátszani nem éppen könnyű feladat. És mindezt a kollégák, főnökök előtt…

Az első csapatépítésre készülve, ha ezek a gondolatok végigfutnak a fejünkben (márpedig nem csak hogy futnak, de cikáznak!), biztosan nem tűnnek el nyomtalanul, hagynak majd némi stresszt maguk után.

A stresszel önmagában persze semmi baj nincs, ha ez leginkább természetes izgalmat jelent. Készülsz valami újra, amibe bele fogsz vágni, és éppen emiatt a felfokozott, készenléti állapot miatt tudsz majd jobban teljesíteni, mintha csak álmodból felébredve, bóbiskolva látnál neki a feladatnak.

Akkor áll előtted kihívás, ha negatív stressz ér, tehát kisebb-nagyobb szorongással tölt el, amikor a csapatépítésre és az ott rád váró eseményekre gondolsz. A nyilvános beszéd, a mások előtti megmozdulás az emberek egyik legaktívabb félelme – mondták már százszor a trénerek, nem véletlenül. Botorság azt állítani, hogy jobban félünk a nyilvános beszédtől, mint a haláltól, mert ha egy szakadék és egy felolvasás között kellene választani, azért mernék rá fogadni, hogy a többség mit választana, de természetesen megvan az oka, hogy miért terjedt el ez a mondás.

Ha kivetíthetnénk egy vászonra az összes gondolatunkat és érzésünket, kiderülne, hogy sokkal jobban meg akarunk felelni másoknak, mint hittük. Szülőknek, főnököknek, barátoknak, kollégáknak, trendeknek és társadalmi elvárásoknak. Amikor a figyelem középpontjába kerülünk, tulajdonképpen ezeknek az elvárásoknak a kereszttüzében érezzük magunkat. A kereszttűz pedig izzaszt.

Szerencsére van egy-két jó tipp arra vonatkozóan, hogyan készülhetsz fel lelkileg, akár csapatépítésről, akár más nyilvános helyzetről van szó:

1.Szerezz előzetes információkat, ismerd meg a terepet!
Talán nem tudod, mi fog rád várni, de ha utánanézel a helyszínnek és a programnak, akkor tudni fogod, hogyan pakolj be, hogy minden helyzetben a megfelelő ruhában lehess. Apróságnak tűnik, de sokat jelent!

2.Gondold végig, mitől jössz könnyen zavarba!
Extrém sportok, állatok vagy egy konfliktushelyzet zökkent ki téged a legjobban? Mitől ijedsz meg? Itt az ideje, hogy megpróbáld leküzdeni valamelyik félelmedet? A félelmeid így is- úgy is szembe fognak jönni veled, itt legalább profi animátorok tudnak segíteni abban, hogy leküzdd őket.

3.Ismerd és tiszteld önmagad!

Az, hogy lépj ki abból a bizonyos karosszékből, avagy a komfort zónádból, még nem azt jelenti, hogy bármibe menj be. Nem kell feltétlen lerészegedned, kötélpályán hasítanod, sem a gyerekkori traumáidról mesélned. Mindenkinek máshol vannak a határai, az pedig csak szerencse vagy éppen balszerencse kérdése, hogy a rátok váró csapatépítésen, kié-mennyire lesz feszegetve.

A legjobb hírem végül az, hogy a csapatépítést szervező cégek abból élnek és az a céljuk, hogy ti rengeteg élménnyel gazdagodjatok. Lételemük, hogy jól érezzétek magatokat, éppen ezért nem fogják szétszaggatni a komfort zónátokat, csak kitágítják egy kicsit, felfújják, mint egy lufit.

 

Kérdése vagy véleménye lenne? Komment írása...

 
Módosítás dátuma: 2015. Április 30. Csütörtök, 07:33